Zimní péče o pleť: Jak ji chránit před krutými mrazy?

Zimni pece o plet

Extrémní mrazy dokáží naši pleť vysušit a potrápit stejně mocně jako agresivní sluníčko a extrémní vedra. Pakliže nemáte pleť mastnou, budou vám dobře dělat pleťové oleje a krémy se správným poměrem tuku vůči vodě. Díky tomu bude pleť optimálně hydratovaná i chráněná před vysušením.

Jak pleť funguje? 

Pleť si vytváří emulzi voda v oleji (V/O) a bohužel většina konvenčních krémů je namíchána úplně obráceně: s emulzí olej ve vodě (O/V). Pamatujete na tu „úžasnou“ reklamu, že vaše pleť potřebuje vodu, tak ji musíte zavlažit novým extrémně hydratačním krémem XY? Tak věřte, že nám tahle reklama jenom extrémně kecala. 

Ano, pleť vstřebá z krémů vodu, ale jen do určitého množství. Zbytek se vypaří. Kdybychom dokázali vodu přijímat kůží, co by se stalo, kdybychom si sedli do vany? To, že mnohé firmy udávají, že jejich krémy obsahují až 80% vody berme jako odstrašující případ, nikoli benefit. Voda je sice pro zdraví pleti nezbytná, nejvíce však hydrataci pleti ovlivní formou zdravého pitného režimu. V kosmetice je voda levnou surovinou.

Pokud bychom to měli shrnout: ideální je pleti dodávat stejnou emulzi jako produkuje sama a na ni vázané další výživné látky a vitamíny. Voda se vypaří a jelikož je v zimě i tvorba kožního tuku snížena, vyjdeme z toho s přesušenou, přecitlivělou a šupinatou pletí. Jaké krémy tedy vybírat?

Co používám já? 

Na odlíčenou a čistou pleť, která je oštřená tonikem, tudíž není úplně suchá, vmasíruju tři kapky oleje nebo olejový balzám o velikosti „co by se za nehet vešlo.“ Ideálně smíchám s tonikem (abych se postarala o emulzi V/O) a pak lehce prsty nanáším. Opět se snažím pleť masírovat jemně a tak, abych ulevila čelistem a prokrvila oční okolí. Na večer ještě přidám oční krém a s takto ošetřenou pletí jdu spát.

Ráno je celá procedura dost podobná, jen záleží, jak rychle musím vyběhnout z domu nebo zda mám home office. Pokud musím utíkat do města, dávám si olejový balzám na o dost sušší pleť než normálně, přebytky otřu ubrouskem a lehce zapudruju. Nepoužívám make-up ani podkladové báze, občas jen korektor.

Pokud si můžu dopřát home office a pracovat celý den z domova, zaraduju se a jdu se hýčkat maskami. Nemusí jít přímo o masky jako takové, ale o větší vrstvu mého oblíbeného oleje/krému/séra, který nechávám chvíli pracovat a jakmile jej setřu, ošetřím pleť přesně jako večer. Na obličeji se používání masek dost ukáže – zvlášť ve stresovém období nebo při nedostatku spánku.

Z olejové kosmetiky aktuálně nejvíc miluji CANNOR – na den jejich Zázračný elixír, na noc Noční balzám se Stoechiolem & CBD.
Z emulzní kosmetiky, která nabízí výživné krémy pro pleť suchou se sklony k šupinkám můžu doporučit například Šafránové nebe (se smetanou, šafránem a ghí máslem) od dieNikolai, či jejich Výběr ze stříbrných hroznů.

Jak nanášet krém/olej? 

Máte sklony k vráskám mezi obočím? Pak tuhle část rozmasírovávejte od kořene nosu nahoru až k čelu. Není potřeba krouživých pohybů a už vůbec ne tlaku, stačí jemně střídat prostředníčky po linii vrásky (vždy směrem nahoru).

V případě, že vás trápí kruhy pod očima je dobré vmasírovávat olej/krém pod oči a to buď krouživými pohyby či svislými „osmičkami“ od vnějšího do vnitřního koutku. A tady opravdu jemně. Doufám, že vás dnešní článek péčí o pleť v zimě provedl a ani lyžování na horách vám pleť neohrozí. Tak bych ještě apelovala za minerální opalovací krém.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *