Restaurace
Angusfarm Soběsuky: Hovězí ráj po požáru znovu otevírá!
Angufarm Soběsuky je restaurace vyhlášená a pravidelně oceňovaná celou řadou gastro cen, pyšní se dokonce i certifikátem Slow Food: na talíři se tedy můžete těšit nejen na kvalitní hovězí, ale na co možná nejvíce lokálních a sezónních surovin od místních farmářů a farem. Restaurace, ke které patří ještě podkrovní penzion a stodola se zahradou, v březnu vyhořela, 30. června však znovu slavnostně otevírá!
Zájezdní hostinec U Jiskrů: Tady se zastavte cestou! (Kbelnice)
Mezi Strakonicemi a Pískem je zájezdní hostinec U Jiskrů. Pokud pojedete směrem na Prahu, nemůžete ho minout – odbočte a posilněte se na cestu. Čeká na vás tradiční česká kuchyně (včetně jídel dávno zapomenutých) a to ze surovin lokálních dodavatelů. Občas se tak nabídka pokrmů může lišit podle sezóny a dostupnosti, ale pochutnáte si tu pokaždé.
Sůl a Řepa: Od farmářů na stůl (Strakonice)
Za oceňovanou restaurací, kam se sjíždějí zákazníci z různých koutů Česka a bez rezervace si tu téměř nikdy nesednete, stojí známý šéfkuchař Pavel Drdel, strakonický rodák, který tímto počinem povýšil Strakonice na město vysoké gastronomie (tedy aspoň ve svém podniku). Co je však ještě zajímavější – Sůl a Řepa je postavená na surovinách od jihočeských farmářů, které na svém webu hrdě prezentuje. Jedním klikem tedy dohledáte původ všeho, co máte na talíři!
Gran Fierro: Steakhouse s cirkulárním provozem v centru Prahy!
Že je těžké dobře se najíst v centru Prahy? Ale kdeže! Argentinská restaurace Gran Fierro nabízí jak skvělé steaky, tak i příjemné polední menu, které si můžete vychutnat na zahrádce, nebo v zimě v prosklené zimní zahradě! A proč je Gran Fierro zařazeno na Bio mapě? Jde totiž o 1. steakhouse v ČR, který zavedl cirkulární provoz.
Nikolaihof: Poctivý vývar, šafránové rizoto a nezapomenutelné meruňkové knedlíky (Wachau)
Odkaz na Nikolaihof tu najdete hned několikrát: tohle naprosto unikátní místo, nedaleko českých hranic, nabízí totiž jedinečné biodynamické víno, biodynamickou kosmetiku a rovněž fenomenální lokální kuchyni. Nejlepší je samozřejmě kombinace všech tří věcí dohromady, ale pokud jste ve Wachau a hledáte, kde se dobře najíst, věřte, že Nikolaihof je proslulý široko daleko. A naprosto oprávněně.
Srdcovka: Psí kavárna, kde milují farmářské potraviny (Praha)
Má prakticky nulovou prezentaci. Na internetu nenajdete ani otevírací dobu či aktuální menu. Přesto je to kavárnička, která si svou cílovku našla. Šeptandou, předpokládám.
Certifikované místa
Seznam míst, které jsem zařadila do BIO mapy