Nikolaihof: Poctivý vývar, šafránové rizoto a nezapomenutelné meruňkové knedlíky.

Odkaz na Nikolaihof tu najdete hned několikrát: tohle naprosto unikátní místo, nedaleko českých hranic, nabízí totiž jedinečné biodynamické víno, biodynamickou kosmetiku a rovněž fenomenální lokální kuchyni. Nejlepší je samozřejmě kombinace všech tří věcí dohromady, ale pokud jste ve Wachau a hledáte, kde se dobře najíst, věřte, že Nikolaihof je proslulý široko daleko. A naprosto oprávněně.

Je důležité začít tím, že restaurace Nikolaihof je přes zimu zavřená, otevírá až v momentě, kdy vám může nabídnout něco z čerstvé jarní úrody. Na své si tu přijdou milovníci poctivých hovězích vývarů, labužníci i milovníci vína i my všichni, co jsme schopní si dát dezert místo hlavního chodu. Rakouská oblast Wachau je přímo slunečním údolím, a tak se tu daří jak vinné révě, tak meruňkám. Meruňkové knedlíky proslavily Wachau stejně tak jako místní vinice. A v Nikolaihofu si je musíte ke kávě dopřát povinně.

Vaří se tu lokálně, převážně z vlastních biodynamických ingrediencí (například šafrán z vlastního biodynamického pole), na své si přijdou i milovníci vepřového a hovězího masa, v sezóně tu zase pečou tradiční husu. Sezónní menu se neustále obměňuje, pokaždé si však pochutnáte. Zvlášť pokud si k vybranému jídlu necháte doporučit víno. V létě můžete posedět venku – pod více jak 100 let starou lípou, ze které pochází například vynikající lipová šťáva, kterou můžete objednat dětem nebo si ji dát místo limonády.

Gastronomický zážitek, neboli tady vaří Christine Saahs

Pokud žijete v Rakousku či Německu, určitě jste narazili na kuchařky paní Saahs. A pokud ne na kuchařky, tak na její TV pořad o vaření. Christine Saahs (na obrázku) je velká persona biodynamického způsobu pěstování a zároveň velice oceňovaná kuchařka. Pozvaná byla například i na večeři s králem Karlem III. (tehdy ještě princem Charlesem) a jeho chotí Camillou, při které se servírovalo víno z Nikolaihofu.

Právě Christine Saahs znovuobnovila myšlenky biodynamického zemědělství – zjistila, že takto pěstované bylinky mají větší sílu, příroda voní a vše vypěstované lépe chutná. Začalo to tak fenomenálním biodynamickým vínem, které tam má tradici od nepaměti – značka Nikolaihof je jedna z nejoceňovanějších značek vín světa.

Christine vychovala čtyři děti, dala vzniknout restauraci s lokálními potravinami, kuchařkám, ale i domácím marmeládám, paštikám a všemožným pochutinám, které v království Nikolaihof u Wachau najdete. Po každém dítěti byl pojmenován sud ve vinném sklípku s jeho jménem a datem narození (sklípek vznikl před skoro 2000 lety) a všechny děti v rodinném podnikání pokračují.
Kde Nikolaihof najdete? Na Nikolaigasse 3 v Mautern, Wachau. Navede vás tam i Biomapa 🙂

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *