Sůl a Řepa: Od farmářů na stůl (Strakonice)

Sůl a Řepa: Od farmářů na stůl (Strakonice)

Za oceňovanou restaurací, kam se sjíždějí zákazníci z různých koutů Česka a bez rezervace si tu téměř nikdy nesednete, stojí známý šéfkuchař Pavel Drdel, strakonický rodák, který tímto počinem povýšil Strakonice na město vysoké gastronomie (tedy aspoň ve svém podniku). Co je však ještě zajímavější – Sůl a Řepa je postavená na surovinách od jihočeských farmářů, které na svém webu hrdě prezentuje. Jedním klikem tedy dohledáte původ všeho, co máte na talíři!

„Restaurace Sůl a Řepa to je jedinečné propojení gastronomie a přírody. Základ naší kuchyně totiž nezačíná u plotny, ale u našich lokálních farmářů na poli. O to více si každé suroviny vážíme a snažíme se jí zpracovat beze zbytku. Nakládáme, sušíme, fermentujeme…“

Sůl a Řepa získala ocenění Nejlepší restaurace 2021 a ódy na ni uslyšíte z mnoha míst – velice trefnou glosu najdete samozřejmě na Gastromapě Lukáše Hejlíka. Na Bio mapě nesmí chybět především pro svůj dokonale promyšlený koncept, síť jihočeských farem a farmářů, z jejichž surovin se vaří a pro pěkný výběr naturálních vín.

Sůl a Řepa: Od farmářů na stůl (Strakonice)
Sůl a Řepa: Od farmářů na stůl (Strakonice)

Taky jsem rodačka ze Strakonic. Gastronomické nebe tohle město ani zdaleka není. Pokud však budete projíždět jižními Čechami a ocitnete se v blízkosti, udělejte si rezervaci v Sůl a Řepa s předstihem. Restaurace s otevřenou kuchyní způsobila senzaci, když se otevírala a ukázala, že česká kuchyně může být zajímavá, svěží a neotřelá. Že se nemusíme bát ani neotřelých kombinací chutí, bylin a mas. K výjimečnému jídlu vám doporučí i výjimečná naturální vína, Sůl a Řepa je asi jediným místem široko daleko, kde si je můžete dopřát (ale klidně mě opravte).

Jsem upřímně ráda, že se restauraci daří, že se lidé vracejí a že jim nevadí vážit cestu z daleka. Taky by mi to nevadilo. Vyberou si tu nároční masožravci, vegetariáni i vegani. Menu je hodně uzpůsobené sezóně (od farmáře na stůl) a aktuální úrodě, proto ať už sem zavítáte kdykoli, vždycky si pochutnáte. Příjemné prostředí restaurace pak vybízí k oslavě výročí, Valentýna, narozenin, ale zároveň sem můžete zaběhnout kdykoli a nikdy se nebudete cítit nepatřičně.

Jídlo s sebou vám zabalí do Rekrabičky a pořídit tu můžete i knihu Postní kuchařka přímo od Pavla Drdela.

Takže, hele, Strakonice nejsou tak marný…

Foto: Sůl a řepa

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Edinburgh udržitelně: U zdroje skotské kostky a skotské whisky.
Zahraničí udržitelně
Lucie van Koten

Edinburgh udržitelně: U zdroje skotské kostky a skotské whisky.

Jestli se whisky začala dřív pálit v Irsku nebo Skotsku, na tom se historikové shodnout nedokážou. Tak či tak, pokud jste milovník whisky, bude se vám v Edinburghu líbit. Skotské metropoli však propadnete i v případě, že jste propadli kráse tartaru – tradičnímu kostkovanému vzoru, tolik typickému pro kilt (anebo pro tvorbu Vivienne Westwood). Tradiční skotskou kostku ze 100% vlny tu totiž najdete na každém rohu.

Read More »

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *