Americký pivovar New Belgium, známý jak ve Spojených Státech, tak v řadě evropských zemí, chce dosáhnout naprosté uhlíkové neutrality do roku 2030. Už v roce 1998 si zaměstnanci pivovaru odhlasovali, že chtějí vybudovat místní větrnou elektrárnu (na úkor svého na podílu ze zisku) a nyní jdou ještě dál. A na chuti piva to nepoznáme! I když možná bude chutnat o to líp.
Značka piva New Belgium si neklade malé cíle. Tvrdí, že změna klimatu, která sebou v dané oblasti nese extrémní sucha a nedostatek vláhy, škodí úrodě ječmene, bez něhož by pivo nebylo pivem. A tuhle situaci chce do 7 let změnit: značka chce být CO2 neutrální a to napříč společností, chce využívat jen obnovitelné energie a oproti hodnotám z roku 2019 si dává za úkol snížit celkovou produkci skleníkových plynů o 55% a o 30% v rámci svého dodavatelského řetězce.
Co se děje už nyní
Panely solární elektrárny generují provozovnám pivovaru – během hlavní sezóny – dostatek elektřiny k obsluze stáčení a balení piv, menší část elektřiny si pivovar vyrábí i při úpravě vody, než ji vypustí do čističky. Investuje rovněž do technologií, které snižují spotřebu energie na litr piva, což je při objemu takto velkého pivovaru už úctyhodné šetření, a do izolace budov.
Plechovky či (ne)vratné láhve?
Jsou ekologičtější plechovky či láhve? Vypadá to, že je to dost o fous: plechovky jsou lehčí, a tak je ekologičtější je převážet, v první půlce své životnosti však produkují více skleníkových plynů. Nicméně se ukazuje, že dlouhodobě vytvářejí méně emisí, než láhve. Je to však dost vyrovnaný souboj, sklo se zase snadněji recykluje. I recyklaci vrácených láhví New Belgium zvažuje, i když investice do linky, která by vymývání lahví zajišťovala, je vysoká a přičíst se k tomu musí i zvýšení energií při její obsluze. Takže…?
Kalkulace to není snadná, cíle do roku 2030 jsou však jasně definované. Najít balanc není nikdy jednoduché, zvláště ne pro 8. největší pivovar v zemi, který vyváží své zboží i mimo kontinent. Držme palce, ať tu rovnováhu New Belgium najde!
Zdroj:
https://www.environmentalleader.com/2023/01/new-belgium-brewing-is-toasting-to-its-sustainability-skills/
https://www.newbelgium.com/siteassets/mission/force-for-good-digital-report.pdf