Kabelka z rostlinné kůže: Má to smysl? A skutečně mi vydrží?

Kabelka z rostlinné kůže: Má to smysl? A skutečně mi vydrží?
Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Pravá kůže je skvělý materiál zvlášť proto, že s dobrou péčí přežije dlouhá desetiletí, i staletí. Proto má ve světě udržitelné módy své místo. Chov (nejčastěji) krav a zvláště pak její barvení však příliš ekologické není. Na druhé straně stojí kůže veganské – nejčastěji vyráběné z polyuretan nebo PVC, tedy z plastu – které už vůbec nelze nazývat ekologickou volbou. A pak jsou tu varianty rostlinné kůže. O co jde? Můžeme věřit v jejich etickou výrobu, která neznečišťuje životní prostředí? A vážně mohou nahradit kůži hovězí?

Najít alternativu zvířecí kůže, která by byla stejně pevná a odolná, není jednoduché. A pod pojmem „eko“ kůže či „vegan“ kůže schováme každý hřích (a koženku). Naštěstí jsou tu rostlinné materiály a i když prozatím neznáme jejich životnost, několik dobrých zpráv tu máme:

1.) Existují velice šetrné rostlinné materiály, které svou silou mohou zvířecí kůži opravdu konkurovat
2.) Jejich kouzlo objevuje celá řada značek a věhlasných návrhářů (např. Stella McCartney, Karl Lagerfeld či Givenchy)
3.) Tento článek bude už za pár let starý a neaktuální. Proč? Protože vývoj udržitelných materiálů jde kupředu sakra rychle! A to je ta nejlepší zpráva!

Kabelka z rostlinné kůže: Má to smysl? A skutečně mi vydrží?
Zdroj: www.allegoriedesign.com

Ovocný odpad


Se skvělým materiálem přišla americká značka Allégorie, která vytváří peněženky, tašky a kabelky z materiálu z ovocného odpadu: z jablek a manga, které nesníme a vyhodíme, nebo z kaktusu. Podobných materiálů je celá řada a u celé řady z nich najdeme plastové komponenty, syntetická pojidla a vrstvy, které výsledný produkt zpevňují a starají se o jeho nepromokavost. Allégorie používá pojivo polyuretan na vodní bázi a bez rozpouštědel a pracuje i s recyklovaným plastem tak, aby co nejvíce využívali již vytvořeného odpadu a tím co nejméně zatěžoval prostředí.

„Celosvětové plýtvání potravinami ročně vyprodukuje 4,4 gigatuny ekvivalentu emisí oxidu uhličitého. To je asi 8 % celkových emisí skleníkových plynů na světě, což je téměř tolik jako emise ze všech aut na světě.“ 1

Kabelka z rostlinné kůže: Má to smysl? A skutečně mi vydrží?
Zdroj: https://boltthreads.com/

Houbové mycelium

100% přírodní materiál z houbového mycelia vyrábí česká firma Myco. Ti sice nenabízí rostlinnou náhražku kůže, ale nahrazují výplňové materiály, obaly a nejrůznější drobné předměty z dřevotřísky z houbového mycelia. A to je v přírodě plně rozložitelné. Značka Mycoworks zase vytvořila unikátní materiál Fine Mycelium z Reishi, který dokáže plně nahradit zvířecí kůži. Pochlubit se můžou například spoluprací s Hermès. Že jde zřejmě o materiál, který má budoucnost, dokazuje rovněž značka Mylo. Tašku Frayme Mylo představila v loňském roce na pařížském Fashion Weeku Stella McCartney. S Mylo spolupracuje i značka Adidas, která pro změnu navrhla boty Stan Smith Mylo by Adidas.

Kabelka z rostlinné kůže: Má to smysl? A skutečně mi vydrží?
Zdroj: https://desserto.com

Nopálová kůže

Nopálový chleba u nás najdete téměř v každém lepším pekařství. Je plný vlákniny, vitamínů a minerálních látech. Z nopálu pochází i vzácný olej (známý spíše jako opunciový olej), který je považován za přírodní botox. Ale nopálová kůže? To zní snad ještě lépe! Nopálová kůže je ekologicky šetrný materiál zcela bez plastů, který je dostatečně pevný například i na sedačky do auta, boty, pásky…stačí se podívat na značku Desserto z Mexica a přečíst si jejich příběh a způsob organického pěstování. I tahle značka má za sebou řadu hvězdných spoluprací – třeba s Karlem Lagerfeldem nebo Givenchy.

A jak už jsem psala výše – stále se hledají nové cesty, a tak věřme, že budou rostlinné kůže brzy běžnou a dostupnou alternativou.

Zdroje:
1 https://allegoriedesign.com/pages/ourmaterials
https://desserto.com.mx/home
https://earth911.com/how-and-buy/shopping-for-plant-based-leather/
https://www.mycoworks.com/
https://www.myco.cz/#vyrobky

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Edinburgh udržitelně: U zdroje skotské kostky a skotské whisky.

Edinburgh udržitelně: U zdroje skotské kostky a skotské whisky.

Jestli se whisky začala dřív pálit v Irsku nebo Skotsku, na tom se historikové shodnout nedokážou. Tak či tak, pokud jste milovník whisky, bude se vám v Edinburghu líbit. Skotské metropoli však propadnete i v případě, že jste propadli kráse tartaru – tradičnímu kostkovanému vzoru, tolik typickému pro kilt (anebo pro tvorbu Vivienne Westwood). Tradiční skotskou kostku ze 100% vlny tu totiž najdete na každém rohu.

Read More »

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *