Mudr. Petr Hoffmann: Průkopník tradiční čínské medicíny léčil i přední české lékaře

Mudr. Petr Hoffmann: Průkopník tradiční čínské medicíny léčil i přední české lékaře

Tradiční čínská medicína ho zaujala těsně před revolucí. V Česku byl mezi prvními, kdo se jí začal intenzivně věnovat. Ačkoli vystudoval 1. lékařskou fakultu UK a měl zavedenou praxi obvodního lékaře, západní medicínu opustil. MUDr. Petr Hoffmann rozhovory často nedává, o publicitu nestojí. Přesto za ním do Domu tradiční čínské medicíny, který vybudoval v Českých Budějovicích, jezdí lidé z celé republiky včetně lékařů.

Úspěšnou praxi budoval od začátku 90. let, tradiční čínskou medicínu studoval nejen na Československé sinobiologické univerzitě v Praze, ale poté i v Kanadě a v Číně. Dnes je majitelem značky TCM Herbs, která vlastní dovozní práva na import 100% přírodních bylinných produktů z belgické firmy Medichin, jež zase vlastní dovozní práva tchajwanské firmy Ming Tong pro Evropu. Své bylinné tablety mimo jiné vyváží do Německa, Rakouska, Švýcarska, Slovenska a dalších zemí.

TCM Herbs patří dnes v ČR mezi 3 přední „hráče“ v tomto oboru – zabývá se tradiční čínskou medicínou a jejími bylinnými produkty, dovozem, vývozem, maloobchodním a velkoobchodním prodejem, distribucí a zásilkovou službou, publikační činností, školením, propagací v médiích a poradenskou činností v oblasti tradiční čínské medicíny. Mimo jiné jako první uvedl na český trh  rakouskou biodynamickou kosmetiku dieNikolai a před rokem otevřel i první biodynamický salon v ČR (rovněž najdete na BIOmapě)

Začátky ale jednoduché nebyly, před 30 lety, když se rozhodl, že se bude věnovat pouze tradiční čínské medicíně, si jeho kolegové nemohli pochopit, že zanechává výdělečné praxe. „V té době jsem byl zřejmě i prvním lékařem, který opustil zavedenou lékařskou praxi obvodního pediatra s jistotou a zabezpečením zdravotních pojišťoven, předal ji svému pokračovateli a pustil se do „rizika přímé platby” – tedy ukaž, co umíš… anebo skončíš! Neboť nechtěl jsem již déle sedět na dvou židlích, dopoledne psát antibiotika a kortikoidy a odpoledne pak ty samé nemoci zase léčit pro změnu přírodními metodami – bylinami, akupunkturou. Tuto „lékařskou schizofrenii“ jsem vydržel až do roku 1996, kdy jsem si řekl, že je třeba si vybrat,” vzpomíná Hoffman na své začátky.

Kolegové mu tehdy předpovídali, že se nejdéle do roka pokorně po kolenou vrátí zpět k jistotě zdravotních pojišťoven a plateb za pojištěnce, že to, co dělá je harakiri. “Při představě, že dělám něco, o čem nejsem vnitřně přesvědčen, že je to ta nejúčinnější metoda, kterou znám a mohu pomoci, jsem si jednoduše řekl, že buď je má volba správná a uspěji, anebo ne, a to pak raději budu kopat kanály,” usmívá se Hoffmann.

V mládí nejvíce toužil být venkovským obvodním lékařem, který po odpoledni bude léčit bylinami a jinými přírodními metodami. A dnes tvrdí, že se mu to vlastně splnilo. „Přišla revoluce a s ní se objevily netušené možnosti různých kvalit, bylo třeba dobře vážit a oddělovat zrno od plev. Hned jsem si udělal akupunkturní kurz v ILF v Praze a byl jsem i jedním z prvních, kdo absolvoval pětiletou sinobiologickou univerzitu v Praze. Poté jsem sbíral zkušenosti na stážích různě po světě, abych nakonec zakotvil pod Černou věží v Domě čínské medicíny. Vyzkoušel jsem si i podnikání se společníky, ale záhy jsem zjistil, že nejlepší je býti sám sebou a za sebe,” vypráví průkopník čínské medicíny.

V žádném případě ale „západní medicínu” nehaní. Sám říká, že každá medicína, ať se provádí sebelépe, má vždy maximálně jen 80% úspěšnost. „Západní medicína je zcela jistě se svými špičkovými technologiemi a filigránskou technikou úžasná a fantastická v akutních a v urgentních, život ohrožujících stavech, stejně tak při operačních chirurgických, ortopedických, kardiologických a traumatologických zákrocích. Délka života se prodlužuje právě díky ní, důležité je ale myslet i na kvalitu života. Otázkou je, zdali chceme žíti posledních 30 let života na prášcích, vozíku nebo dýchacích přístrojích či naopak ho strávit v dobré kondici,” vysvětluje svůj postoj.

Vzpomíná i na dobu, kdy za ním jezdili lékaři a chodili „zadním vchodem” na konci pracovní doby, aby náhodou nepotkali své pacienty. Někteří za ním jezdí dodnes. „Situace je ale jiná, dnes už se nikdo nestydí, a navíc jezdí k nám lidé z celé republiky, to by byla veliká náhoda, aby se potkali”  doplnuje Hoffmann.

Své pacienty léčí bylinnými tabletami, používá receptury staré 2000 let, některé v originální podobě, jiné upravené pro potřeby dnešního pacienta. „Máme přes 80 druhů tablet, jsou to originální bylinné receptury klasické čínské medicíny, které jsem upravil pro současný svět. Některé bylinné směsi a hlavně nápoje jsem namíchal sám na základě praxe a zkušeností,” vysvětluje.

Čínské byliny si nechává dovážet z Tchaj-wanu. A jak jeho bylinné směsi vznikají? „Probíhá to tak, že tchajwanská firma, která funguje přes sto let, si otestuje byliny, samozřejmě podle evropských lékových norem (ne podle norem potravinových doplňků, což je veliký rozdíl) a to ještě před tím, než je nakoupí. Poté vyrobí ze syrových bylin koncentrovaný prášek na způsob kakaa v poměru 5 : 1 – tedy z 5 gramů syrových bylin vznikne 1 g prášku. Tento instantní prášek má tu výhodu, že již prošel varem a nelze jej kontaminovat cestou kupříkladu mikroplísněmi. Kvalitu bylinných prášků pak kontroluje švýcarská firma, což sice není levné, ale zato velice podstatné. Teprve potom jsou prášky dle našich receptur smíchány a slisovány do tablet a posílají se do Česka.”

S hrdostí v hlase dodává, že garantuje ve své kategorii jeden z nejlepších produktů na světě. „Nikdy nepoužíváme ani obalové kapsle. Sebelepší želatina vždy po čase zatíží trávení. Nepoužíváme ale ani tinktury, neboť v těch bývá obsah bylin či účinných látek minimální a je překryt alkoholem, který vždy v organismu „udělá své“. Perličkou a takovou třešničkou na dortu pak jsou naše originální názvy, u 64 z nich máme ochrannou známku. Jmenoval bych kupř. Spadnutí kamene ze srdce (psychické potíže), Uvolnění napjaté tětivy (vysoký krevní tlak) či Šavle malého samuraje (zvracení v těhotenství).

A jak se tedy vlastně podle tradiční čínské medicíny určuje diagnóza? “Jsou na to ustálené principy. Ale zjednodušeně řečeno se problémy určují na základě pozorování, dotazování, jazyka a pulzu, přičemž platí vždy zásada – stejné nemoci se léčí různě a různé nemoci se léčí stejně,” vysvětluje trpělivě Hoffmann.

Na závěr vysvětluje metodu určování obtíží z jazyka. “Je to jen součást adoplnění všech výše popsaných metod, a jen potvrzuje to, co si lékař o pacientovi myslí již od začátku. Nejschopnější lékař potřebuje pro určení pacientovy diagnózy pouze důkladné pozorování – chůze, obličeje, mluvy, pohybů… Nicméně zavedl jsem na svém webu pro pacienty z daleka online Test Dobrý jazyk, kdy si vyfotí jazyk a vyplní důkladný dotazník. Do tří dnů obdrží odpověď s diagnózou, doporučenou bylinnou terapii a doporučené a nedoporučené potraviny. Taková rychlá první pomoc zdarma,“ dodává Hoffmann na závěr. Prostě, jak pravil čínský klasik Lao – C´: Vytryskne – li čistý pramen, hrstmi hlíny jej nezastavíš“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Edinburgh udržitelně: U zdroje skotské kostky a skotské whisky.
Zahraničí udržitelně
Lucie van Koten

Edinburgh udržitelně: U zdroje skotské kostky a skotské whisky.

Jestli se whisky začala dřív pálit v Irsku nebo Skotsku, na tom se historikové shodnout nedokážou. Tak či tak, pokud jste milovník whisky, bude se vám v Edinburghu líbit. Skotské metropoli však propadnete i v případě, že jste propadli kráse tartaru – tradičnímu kostkovanému vzoru, tolik typickému pro kilt (anebo pro tvorbu Vivienne Westwood). Tradiční skotskou kostku ze 100% vlny tu totiž najdete na každém rohu.

Read More »

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *