738 míst, které navštívit. Jak funguje BIO mapa?

BIO mapa – Vaše navigace světem udržitelnosti

BIO mapa je velice zjednodušený název mapy, která by měla být vodítkem pro lidi, kteří chtějí podpořit zodpovědné, lokální či udržitelné podnikání. 

243 bio farem 40 salonů krásy 41 bio vinařství 134 concept storů

60 restaurací 121 obchůdků zdravé výživy 99 prodejen s kosmetikou

Jak BIO mapa funguje?

Na BIO mapě, kterou tu vidíte, je zaznamenané každé místo, které prošlo kritérii na udržitelnost, lokálnost a maximálně čisté složení. Sama se nejvíce ztotožňuji s 56 kritérii BIOMAZING, které zohledňují jak ingredience, tak jejich původ a zpracování, ekologickou stopu výrobku, transparentnost nebo férové ohodnocení lidské práce. Ale miluju i samosběr a byliny z volné přírody, a tak i tato místa zde najdete, stejně jako obchůdky v zahraničí, které prodávají tamější design a návrháře. To za mě stále drží myšlenku pomalého životního stylu a zodpovědných nákupů. 

Najdete tu tedy farmy, kde seženete čerstvá domácí vajíčka, farmářské jogurty či maso, bio víno, obchůdky zdravé výživy, kamenné prodejny s čiště přírodní kosmetikou. Tato místa jsem zařazovala podle jejich webových stránek, ze svých vzpomínek z cest, přidala jsem řadu svých oblíbených podniků a také si nechala spoustu míst doporučit od místních.

BIO mapu můžete otevřít na tomto odkazu a začít hledat, případně si ji uložit do svých Google maps, aby vám na cestách ukázala, co můžete navštívit v okolí.

Jak otevřít BIO mapu ve svém mobilu?

Velice jednoduše! Otevřete na svém mobilu tento odkaz, na kterém se vám BIO mapa zobrazí. Poté otevřete Google Maps aplikaci, v dolní liště klikněte na „Uloženo“, což je složka, která vám ukáže všechna vaše místa, která jste si v minulosti uložili. Když zascrollujete dolů, klikněte na „Mapy“ a tam už BIO mapa čeká. Klikněte na ni a můžete vyrazit na cesty!

Ověřená místa a firmy

Kromě toho tu najdete i ověřená místa, v Česku i zahraničí, ověřené prodejce a ověřené produkty. Sestavila jsem v každé kategorii jejich jmenný seznam, recenzi či reportáž najdete rovněž i na samotné BIO mapě. Jde o prověřené podniky, kde nemusíte luštit etikety a drobná písmenka pod čarou. I to by mělo napomoci lepší orientaci ve světě udržitelnosti a maximální transparentnosti.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Edinburgh udržitelně: U zdroje skotské kostky a skotské whisky.
Zahraničí udržitelně
Lucie van Koten

Edinburgh udržitelně: U zdroje skotské kostky a skotské whisky.

Jestli se whisky začala dřív pálit v Irsku nebo Skotsku, na tom se historikové shodnout nedokážou. Tak či tak, pokud jste milovník whisky, bude se vám v Edinburghu líbit. Skotské metropoli však propadnete i v případě, že jste propadli kráse tartaru – tradičnímu kostkovanému vzoru, tolik typickému pro kilt (anebo pro tvorbu Vivienne Westwood). Tradiční skotskou kostku ze 100% vlny tu totiž najdete na každém rohu.

Read More »

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *